© 2018  bultynck kindt architecten

BULTYNCK KINDT ARCHITECTEN BVBA
Benedictijnenstraat 50
8310 Brugge
t +32(0)50 69 50 30
e mail@bk-a.be
BE 0556.969.050
Heeft u vragen of wil je meer weten over de aanpak van Bultynck Kindt architecten?
  • Facebook Basic
  • LinkedIn Basic Black
  • Pinterest Basic Black
Opdrachtgever: Wit Gele Kruis West-Vlaanderen
Locatie: Ieper
Periode: 2015
Oppervlakte: 1000
Energiezuinige woning: E40
Procedure: wedstrijd
 

Een landmark, een sober, maar uitnodigend gebouw dat de waarden van het Wit-Gele Kruis ondersteunt. Het nieuwe afdelingsgebouw te Ieper-Poperinge wordt een representatief, functioneel geheel waar het aangenaam vertoeven is.LandmarkHet nieuwe afdelingsgebouw wordt ingeplant op de vlakte van het Ijzerbekken aan de rand van Flanders Language Valley. Het is een vlak groen landschap. Deze ligging, langs de Pilkemseweg, maakt het mogelijk de nieuwbouw een prominente plaats in het domein van FLV te geven.

Bij het benaderen van het nieuwe afdelingsgebouw vanuit Ieper rijdt men zo goed als volledig rond het perceel, waarbij de zichtbaarheid van het gebouw minder nadrukkelijk wordt naarmate men dichterbij komt. Indien hier te weinig rekening mee gehouden wordt, bestaat het risico dat de oriëntatie tot bij het gebouw voor bijvoorbeeld bezoekers en hiermee samenhangend de notie van ‘adres’ onduidelijk en verwarrend worden. Het ontwerp dient er met andere woorden niet enkel voor te zorgen dat de interne organisatie en circulatie van het nieuwe afdelingsgebouw kloppen. Door de positie van het perceel en het relatief beperkt gevraagde programma in vergelijking met de andere bedrijven op FLV, is het nodig aan de hand van het volume en de morfologie het gebouw een duidelijke identiteit en bijgevolg adres te geven.

Zonering

Het programma bestaat uit 3 zones, de functionele zone, kantoorzone en de respresentatieve zone. Elk hebben ze specifieke randvoorwaarden. De functionele zone:- Goed bereikbaar.- Bredere circulatie- Mogelijkheid om rechstreeks te laden en te lossen.Kantoor zone:- Optimale lichten en zichten.- Privacy.- Flexibele indeling.Representatieve zone:- Aangepaste verdiepingshoogte.- Visibiliteit.- Autonoom te gebruiken door externenDe functionele zone wordt op het gelijkvloers voorzien zodat deze vlot bereikbaar is, gemakkelijk om te laden en te lossen, bredere gang, minder hoog plafond. De kantoorzone wordt op de eerste verdieping voorzien. De kantoren hebben privacy door de halfhoge bomen, de zonnewering en positie. De eerste verdieping heeft een prachtig zicht over de groenzone van de Golf.De representatieve zone, met een 4m vrije hoogte is de publieke zone van het gebouw die tijdens verhuur aan externen, autonoom kan werken. Van op de tweede verdieping krijgt de gebruiker een prachtig zicht op de stad Ieper en dichterbij het Golfdomein. De representatieve zone is een baken in de omgeving waardoor het zeer aantrekkelijk is om als externe te gebruiken. De zonering maakt het mogelijk de functies een aangepaste vrije hoogte te geven. Op het gelijkvloers kan dit tot ca. 2.8m beperkt worden, de tweede verdieping ca. 4m. Dit optimaliseert het materiaalverbruik voor de gevel en resulteert in een besparing van het budget.

Door het gebouw modulair op te bouwen rond een vaste kern blijft het flexibel, kan het ingedeeld of herverdeeld of zelfs om aan de toekomstige noden te voldoen eenvoudig uitgebreid worden. Groepskantoren kunnen individuele kantoren worden en omgekeerd.De technische ruimte wordt aan de noordzijde van het gebouw ingeplant.Op het gelijkvloers is een technische ruimte. Op de tweede verdieping is door de grote vrije hoogte van de zaal het mogelijk om boven het sanitair en keuken een technische ruimte te voorzien. Via een technische schacht naast de liftkoker zijn beide ruimtes verbonden.