© 2018  bultynck kindt architecten

BULTYNCK KINDT ARCHITECTEN BVBA
Benedictijnenstraat 50
8310 Brugge
t +32(0)50 69 50 30
e mail@bk-a.be
BE 0556.969.050
Heeft u vragen of wil je meer weten over de aanpak van Bultynck Kindt architecten?
  • Facebook Basic
  • LinkedIn Basic Black
  • Pinterest Basic Black
Opdrachtgever: Wit Gele Kruis West-Vlaanderen
Locatie: Tielt
Periode: 2015
Oppervlakte: 1000
Energiezuinige woning: E40
Procedure: wedstrijd
 

Inplanting
Het afdelingsgebouw wordt in een groen kader geplaatst en zo ingeplant dat er een representatieve en functionele zone ontstaan op het terrein. Aan de zijde van de Meulebeeksesteenweg is de representatieve zone met kleine parking voor kortbezoek gelegen. De leveringen worden ontsloten langs het bedrijventerrein aan de achterzijde, waar het resterende deel van de parking
voorzien wordt. De parking aan de achterzijde is eveneens toegankelijk via de Meulebeeksesteenweg.
Het gebouw wordt op een sokkel geplaatst zodat de kantoren over de geparkeerde auto’s heen uitkijken op een groene omgeving.


Organisatie
Het maximaliseren van het de footprint maakt het mogelijk om buitenruimtes binnen het volume te trekken. Hierdoor verkrijgen de binnenruimtes niet enkel extra natuurlijk licht, maar vervaagt ook de grens tussen binnen en buiten. Het gebouw krijgt daardoor een nadrukkelijk ‘open’ karakter wat de flexibiliteit in gebruik ten goede komt. Het afdelingsgebouw wordt rond de vaste kern, een interne buitenruimte geflankeerd door de grote zaal, georganiseerd. De patio zorgt voor een oase van licht en rust en bepaalt de identiteit van het afdelingsgebouw. Het kantoor dient een uitnodigend gevoel van ‘thuiskomen’ bevorderen. Hierbij zijn begrippen als gelijkheid en verbondenheid essentieel.
De doorzichten die de patio creëert, versterken deze verbondenheid. Rondom de vaste kern bevindt zich een modulaire zone waarin geclusterde programmadelen ingeplant kunnen worden.
Circulatie De circulatie werd rond de vaste kern voorzien: afwisselend langs de patio en de grote zaal. Vanuit één circulatiegang zijn alle functies toegankelijk. Het plaatsen van de circulatiegang langsheen de patio zorgt voor een extra buffer vanuit de grote zaal naar de kantoren toe, om de nodige privacy te genereren bij eventueel extern gebruik. Door deze eenvormige en eenvoudige opbouw is er een duidelijke way-finding in het gebouw. Door een optimale zonering zijn de loopafstanden kort.


Zonering
Het kantoorgebouw is opgebouwd uit vier zones. Het onthaal, de vergaderzone, de kantoor- en logistieke zone zijn allen rond de vaste kern gelegen. De zonering is zo opgebouwd dat het gebouw ook door externen flexibel gebruikt kan worden. De zonering is opdeelbaar in 3 zones. De publieke zone is
het onthaal. De semi-publieke zone de vergaderzalen en de grote zaal die verhuurbaar zijn aan externen. De private zone betreft de logistieke - en kantoorzone. Vanuit het onthaal zijn door de patio doorzichten naar de verschillende zones zodat de way-finding in het gebouw als vanzelfsprekend wordt ervaren.